resor12

AVSLUTAD! Upplev de vackra svenskbygderna i vårt grannland Estland

Ta färjan till Estlands svenskbygder och fira Sankt Olofsdagen på Ormsö. Här kan du uppleva både nuet och historien. Det blir också en dag i Tallinn. Kulturhistorikern och Baltikumkännaren Ola Olsson är med på resan.

Pris: 6 850 kronor per/person med del i insides B-hytt tur och retur. Enkelhytt/rumstillägg 1 250 kronor.

Allt detta ingår: 

✔ Smörgåsbord (inklusive dryckespaket 2 glas vin/öl/alkoholfritt).
sjöfrukost, tur och retur.
✔ Del i dubbelrum 2 nätter på 4-stjärniga Spa Hotel Laine i Hapsal.
✔ Hotellfrukostar.
✔ Lunch tisdag och onsdag, middag torsdag, förmiddagskaffe lördag. Alla lokala transporter och inträden enligt program i Estland.

Extrapaket: 7 850 kronor med  del i A2-fönsterhytt tur och retur samt trerätters à la carte-middag med 2 glas vin samt kaffe och avec på utresan. I övrigt samma program.

Hela programmet: 

Måndag 27 juli

Kl. 15.45–16.10 Samling vid ”Mumintrollet” i Värtaterminalen där reseledare Ola Olsson delar ut båtbiljetter. Värtaterminalen nås enklast med Tallinks anslutningsbussar från olika delar av Sverige och med tunnelbana till Gärdet och därefter 5 minuters skyltad gångväg.
Kl. 17.00 Avgång med Tallink.
Kl. 20.00 Gemensam middag, smörgåsbord med dryckespaket (två glas vin/öl/alkoholfritt) Extrapaketet trerätters à la cartemiddag med två glas vin samt kaffe och avec.

Tisdag 28 juli

Kl. 07.00–09.00 Frukost.
Kl. 10.30 Ankomst Tallinn (Reval).
Kl. 10.50–12.30 Buss Tallinn–Hapsal/Haapsalu. Ola Olsson* berättar om Estland historia under bussresan. På vägen ser vi Riisipere (Schloss Riesenberg), släkten Stackelbergs gamla gods.
Kl. 12.30 Incheckning och lunch på vårt trevliga Hotel Laine i den gamla vackra kur- och fiskeorten Hapsal. På hotellet kan vi i förväg boka kurbehandlingar.
Kl. 13.30– ca 15.00 Kort promenad till Aibolands museum där intendent Jorma Friberg möter och guidar oss. Här får vi ta del av estlandssvenskarnas intressanta historia och Jorma visar oss också museets förnämliga båtsamling. Vi möter även ”torsdagstanterna”, en grupp äldre estlandssvenska kvinnor som håller gamla sticknings- och vävtraditioner vid liv. Här dricker vi även eftermiddagskaffe.
Kl. 15.00–17.00 Från museet vandrar vi sedan på den vackra strandpromenaden till Ilons sagovärld, ett museum med tillhörande barnverkstad kring konstnären och illustratören Ilon Wikland. Här möter vi bl a hennes berömda Astrid Lindgrenillustrationer varav många av motiven har sina förlagor i Estland och besöker en charmig barnverkstad. Vi fortsätter sedan genom stadens små medeltida trähusgränder till den stora ruinen av biskopsborgen för Ösel Viks län. Under medeltiden styrdes en stor del av västra Estland härifrån.
Kl. 17.00–19.00 Egen tid.
Kl. 19.00 Gemensam middag i hotellets restaurang.

BÅTLIV. I Hapsal möter vi den estlandssvenska båtkulturen.

BÅTLIV. I Hapsal möter vi den estlandssvenska båtkulturen.

Onsdag den 29:e juli

Kl. 07.00–08.00 Frukost.
Kl. 08.00 Avfärd med buss mot Rus/Roheküla hamn. På vägen dit gör vi ett kort stopp vid den kejserliga järnvägsstationen i Hapsal. Hit, till norra Europas längsta träperrong, anlände den kejserliga familjen vid förra sekelskiftet för kurbad.
Kl. 09.15 Avgång med Ormsöfärjan. Innan evakueringen till Sverige 1944 var Ormsö en helt svenskspråkig ö med 3000 innevånare. Under den sovjetiska ockupationen var Ormsö en närmast helt stängd ö med många militära anläggningar.
Kl. 10.00 Ankomst till Ormsö och kort bussresa upp Hullo by där vi börjar med att besöka kyrkogården, öns största sevärdhet med över 300 av de karaktäristiska gravstenarna i form av solkors. Därefter ges möjlighet att delta i kyrkans jubileumsgudstjänst på svenska med tillhörande musikinslag av bl a spel på estlandssvensk talharpa. Gudstjänsten firas i den vackra medeltida kyrkan med anledning av 25-årsjubileet av dess återöppnande år 1990. Efter mässan intar vi lunch med traditionella Ormsörätter och kan därefter göra inköp av fint hantverk i öns lilla hantverksbod. Vi gör sedan en rundresa på ön med stopp i några av de gamla byarna och vid resterna av Magnushof, baron von Stackelbergs gods på ön. Vi avslutar vid Hembygdsgården där vi dricker eftermiddagskaffe och får ta del av hur ett estlandssvenskt bondhemman såg ut i början av 1900-talet. Förhoppningsvis blir det även dansuppvisning och folkmusikspel. På sen eftermiddag lämnar vi Ormsö för att ta oss tillbaka till Haapsalu. Middag på egen hand.

VACKER KUST. Vy från låglänta  estlandssvenska kustbygder.

VACKER KUST. Vy från låglänta
estlandssvenska kustbygder.

Torsdag den 30 juli

Kl. 07.00–08.30 Frukost och utcheckning.
Kl. 08.30–10.30 Buss till Tallinn (vi lämnar vårt bagage i bussen under vår dag i Tallinn).
Kl. 10.30–ca 12.30 Ola guidar oss i gamla stan med sina medeltida hansahus och på Domberget med sina kyrkor och palats. Från Domkyrkan tar vi oss till den svenska St Mikaels församling där kyrkoherde Patrik Göransson möter. Patrik berättar om församlingens dramatiska historia och förevisar kyrkomuseet. Vi avslutar med kyrkkaffe under de medeltida valven.
Kl. 12.30–16.00 Lunch på egen hand och egen tid.
Kl. 16.00–16.30 Transfer till båten.
Kl. 18.00 Avgång till Stockholm.
Kl. 20.30 Gemensam middag, smörgåsbord med dryckespaket.

Fredag den 31 juli

Kl. 07.00–09.00 Frukost.
Kl. 10.00 Ankomst Stockholm.

*Ola Olsson är kulturhistoriker och museiman med speciellt intresse för historiska kontakter runt Östersjön. Ola är ledamot av Konstnärsklubben och delägare i Herodotos Resor sedan 2010.

Information och bokning

Detta är ett samarbete mellan Land och Herodotos Resor AB. Ring 070-422 01 74 eller mejla till info@herodotos.se. Antalet platser är begränsat.

STORSLAGET. Fyra utflykter ingår, däribland Nunnornas dal och Botaniska trädgården, med fantastiska vyer. Vi åker över mäktiga berg och genom grönskande dalgångar.

Följ med Land på en fantastisk resa till natursköna Madeira

Förutom det behagliga klimatet bjuder ön Madeira på en magisk natur. Här bor du förstklassigt och får en fantastisk upplevelse med god mat, härliga utflykter och många sevärdheter.

VACKRA VYER. Den stora öturen tar dig till Sao Miguels östra del, även kallad Edens lustgård. Här reser du genom ett böljande landskap med grönskande kullar, vackra utsiktsplatser och stor blomsterprakt.

Njut av exotiska Azorerna – en Landresa du inte får missa!

Ögruppen Azorerna består av nio vulkanöar mitt i Atlanten. Det är så nära paradiset man kan komma, sägs det. Lands härliga läsarresa bjuder på god mat, natursköna utflykter och boende på ett förstklassigt hotell.

SPÄNNANDE SHANGHAI. Den ultramoderna stadsdelen Pudong har en av världens häftigaste skylines. Vi tar hissen upp i det spektakulära Shanghai World Financial Center och blickar ut över glänsande skyskrapor.

Första resan fullbokad! Följ med Land på oförglömlig resa till Shanghai & Peking

Förra årets Kinaresa med Land blev en fullkomlig succé. Nu lyfter planet igen mot nya äventyr i Peking och Shanghai. Det blir en oförglömlig resa med många intryck.

kroatienny

AVSLUTAD. Häng med Land på fartfylld Danslandsresa till Kroatien!

TV-stjärnan och danskungen Rune ”Elvis” Lundin älskar att dansa, gärna utomlands. Han har åkt på hundra dansresor till Kanarieöarna. Nu hänger han med på Danslandsresan till Kroatien i maj. Häng med och dansa du också!

Hollanddrag2

AVSLUTAD. Succé för Lands unika Hollandsresa – nu fyller vi en buss till!

Våren i Holland bjuder på färgsprakande blomsterprakt, ljuva dofter, klassiska väderkvarnar och vackra kanaler. Förverkliga drömmen och följ med på Lands specialkomponerade 7-dagarsresa där alla utflykter ingår. Boka redan i dag!