GLESBYGD I CENTRUM. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht gladdes åt att "så många riksmedier" var på plats när han pratade stöd till glesbygdsbutiker.

GLESBYGD I CENTRUM. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht gladdes åt att "så många riksmedier" var på plats när han pratade stöd till glesbygdsbutiker.

Utredning klar: Lanthandlare kan få 35 miljoner i stöd

AV TORBJÖRN ÖSTERHOLM TEXT OCH BILD
Det brådskar att stödja dagligvarubutiker i glesbygd. Utredaren Catharina Håkansson Boman föreslår ett nytt årligt stöd på 35 miljoner kronor till särskilt utsatta butiker.

På tio år har var fjärde dagligvarubutik i glesbygd försvunnit och fler hotas om inget händer. Det oroar landsbygdsministern Sven-Erik Bucht som bor i Karungi i Haparanda kommun.

– Jag har  2,5 mil till butiken och känner väl till problematiken, sa han på en presskonferens där han tog emot en utredning om service i glesbygd.

Enligt utredaren Catharina Håkansson Bomans bor omkring 200 000 människor i områden med svag och hotad service, i dessa områden finns cirka 400 butiker. Försvinner dagligvaruhandeln hotas också annan service som sköts av butiken, till exempel post, apotek, spel och utlämning av varor från Systembolaget. Dessutom är lanthandeln en viktig social mötesplats och kan i framtiden få ännu fler servicefunktioner. Därför är det viktigt att butiken finns kvar.

Utredaren förslår att:

Små dagligvarubutiker med en nettoomsättning/år på minst 2 men högst 11 miljoner kronor kan få statligt driftsstöd på 300 000 kronor om året. Men man måste hålla öppet minst 40 timmar i veckan i snitt och det ska vara minst 15 kilometer till närmaste butik.

Mycket små dagligvarubutiker med en nettoomsättning på under 2 miljoner, har öppet i snitt 20 timmar/veckan och där det är minst 15 kilometer till närmaste butik kan få 100 000 kronor i driftsstöd.

Mellan 160 och 200 butiker beräknas kunna ta del av stödet som kostar staten 35 miljoner kronor. Utredningen ska nu ut på remiss.

Catharina Håkansson Boman förmedlade också en glad nyhet. Den dystra trenden med nedlagda mackar har brutits. Anledningen är framförallt de bymackar som startats på lokala initiativ runtom i landet.

Här kan du läsa hela utredningen Service i glesbygd som tillsattes av den gamla regeringen 2014.

Läs även: Erika startar landsbygdsuppror: Det är fullständig katastrof på landsbygden »
Läs även: Nye landsbygdsministern: Statliga jobb måste ut i hela landet! »
Läs även: Statliga jobb försvinner: ”Politikerna struntar i landsbygden!” »

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.