Veckans mat med egenodlade grönsaker 2

Morot

I januari såddes dessa morötter i en varmbänk i odlingstunneln. Nu börjar vi skörda små läckra rötter till sallader.

Ny vecka, nya möjligheter. I den vårtidiga köksträdgården blir nya grönsaker skördeklara för var vecka som går, vilket gör att smaker, färger och former varieras. Nytt för den här veckan är att vi börjar använda morötter i maten.

Efter första veckan med bara egenodlade grönsaker på bordet är vi knockade av de rika smakupplevelserna. Vi är varma i kläderna och längtar efter mer av den goda maten vi kan skapa av det ganska enkla utbud som finns här på tomten. Redan nu, tidigt på säsongen, använder vi långt fler grönsaker i matlagningen än vi gör under vinterhalvåret då vi köper grönsaker i butik. I gårdagens sallad med lax användes följande grönsaker: Sallat, kajplök, vitlöksblast, bladsyra, rucola, morot, rädisa, dill, persilja och basilika. Det är inte ofta vi kommer hem från butiken med en kasse med nio olika sorters grönsaker, varav de flesta är delikatesser och primörer, för att svänga ihop en sallad en kväll.

Till salladen åt vi rökt lax, ägg från egna höns, yoghurtsås, bröd och smör. Inköpta ingredienser till måltiden var yoghurt, lax, lite rapsolja, ingredienser till bröd samt smör. En mycket billig måltid om vi jämför med kostnaden för att köpa alla råvaror till maten. Det är så vi minskar våra matkostnader med flera tusen kronor varje månad. Genom att ersätta råvaror med egenodlade och dessutom äta betydligt mer mat som baseras enbart på grönsaker.

Så här tänker äter den andra veckan i maj:

Lördag: Lasagne med köttfärs och spenat, grön sallad.
Söndag: Matig sallad med rökt lax, ägg och yoghurtsås med basilika, smörgås.
Måndag: Köttgryta med ris och kokta bönor.
Tisdag: Paj med gröna blad, fetaost, yoghurtsås och sallad.
Onsdag: Falafel på bondbönor med pitabröd, grön sås och grönsaker
Torsdag: Pannkakor med bär och grädde
Fredag: Ugnsbakade jordärtskockor med fiskbullar och dillsås, sallad

Recept på vardagsmat vi lagar av grönsakerna som odlas i Skillnadens Trädgård hittar du här: Skillnadens Mat
/Sara Bäckmo