Veckans mat med egenodlade grönsaker 3

Grönsaker

Ägg och nyskördade grönsaker till omelett och sallad i maj.

Oj, oj. Så snabbt det går att vänja sig vid grönsakslyx. Jag önskar verkligen att alla någon gång fick uppleva lyckan av att ha så mycket grönsaker att experimentera med att smakexplosionerna avlöser varandra vid varje måltid.

Under veckan som gått har delar av familjen varit på mini-semester och ätit köpegrönsaker. I övrigt mycket god mat, men på grönsaksfronten leder den självförsörjande trädgården med hästlängder.

Vår tredje matvecka som självförsörjande på grönsaker inleddes igår med en omelett på ägg från egna höns, toppad med färsk strimlad spenat i massor och smörfräst sparris. Till det en sallad på sallatsblad, rädisa, bladsyra, dill, persilja och kajplök. Bredvid ett fat med nyskördade morötter. Matlycka!

Så här ser kommande veckas matlista ut. Alla grönsaker kommer från köksträdgården som ryms på vår tomt.

Lördag: Omelett med sparris och spenat, sallad, bröd.
Söndag: Pizza med spenat, paprika (inlagd från förra året) och bacon, grön sallad.
Måndag: Räkor och spenat i vitlökssås, kokt ris, sallad
Tisdag: Stekt ris med blandade grönsaker, sallad.
Onsdag: Falukorv och makaroner, kokta bönor, sallad.
Torsdag: Pannkakor med bär och grädde.
Fredag: Gratinerade brytbönor (frysta från förra året) med gorgonzola, sparris, blandade grönsaker, köttfärsbiffar och yoghurtsås.

Veckan som kommer bjuder inte på några nyheter att skörda i landet. Men jag har med mig en stor kasse kajplök från min barndomsträdgård som ska strimlas och frysas in i små påsar med en deciliter i varje. Tillsammans med annan bladlök från vår trädgård blir den ett fint tillskott i maj innan den gula löken kan börja skördas senare på försommaren. Vi har också kajp i vår egen trädgård men eftersom den flyttades hit förra året vill jag skörda minimalt för att låta den etablera sig bra.
/Sara Bäckmo

Här ser du tidigare veckors matsedlar:
Veckans mat med egenodlade grönsaker 1
Veckans mat med egenodlade grönsaker 2