Veckans mat med egenodlade grönsaker 1

Spenat

Ljuvlig spenat står skördeklar i kallbänkarna.

Lördag. Och det står veckohandling på schemat. Idag ser den annorlunda ut. Nu passerar vi grönsaksdisken utan att lägga något grönt i vagnen. Vår gröna utmaning innebär att alla grönsaker vi äter från maj-december kommer från egen odling.

Så, vad äter vi? Spenat är en av den första periodens viktigaste grönsak (läs här hur jag sådde spenaten på bilderna redan i februari), tillsammans med bladlök, jordärtskockor och en del grönsaker som finns sparade i frysen sedan förra årets skörd.

Spenat

Spenatsorten ‘Medania’ ger härlig skörd av stora blad.

Vi gör varje vecka en ordentlig matplanering för alla middagar. Till lunch dagen efter äter vi rester från föregående dag, omelett/äggröra och grönsaker, gröt eller något från frysen.

Så här ser veckans matlista ut:

Lördag: Fiskgratäng, med saffran och färsk spenat, quinoa, grön sallad.
Söndag: Pasta med sås av lax, färsk bladlök, vitlök och grön sallad. (Recept finns här.)
Måndag: Rotsakspytt på förra årets skörd, ägg, inlagd gurka och grön sallad.
Tisdag: Pasta med sås på nässlor och ädelost, riven morot och sallad.
Onsdag: Pulled chicken med färska kryddor, ris, sås med kinesisk gräslök, kokta bönor.
Torsdag: Pannkakor, bär, grädde.
Fredag: Kycklingsoppa med grönsaker, nybakat bröd med ost och grönsaker.

Under den böljande fiberduken står fyra stycken sex meter långa rader av spenat.

Under den böljande fiberduken står fyra stycken sex meter långa rader av spenat.

Det är en rolig utmaning att få till matveckan så att den innehåller allt det som finns skördeklart i trädgården. Vi äter så gott! Om maten var tråkig, fantasilös och enformig skulle det inte vara värt den ansträngning det ändå är att odla fram all mat. För det blir mycket mat!

Spenat

Spenaten på friland såddes första veckan i mars och kommer att ge skörd under maj månad. Sorten är ‘Merlo Nero’.

Livsmedelsverkets rekommendationer är att 500 gram frukt och grönsaker per person och dag bör ätas. Det skulle för vår familj innebära närmare ett ton frukt och grönt under ett år. Jag odlar betydligt mer än så, eftersom också ingredienser till grönsakspulver, grönsakssalt, tomatsåser och saltgurkor framställs i Skillnadens Trädgård. Det är på ett sätt svårt att tro att den här plätten i nu ganska dova färger ska producera den mängden mat under månaderna som kommer. Men jag vet att det blir så. Och jag längtar efter den maten!
/Sara Bäckmo