Vegetarisk lasagne med spenat, keso och god tomatsås

IMG_3082
Ett gott alternativ till vanlig ” köttig ” lasagne.

Eftersom det blir mer och mer populärt att inte äta kött har jag också blivit mer intresserad av att laga vegetariskt. Jag är verkligen en allätare och äter gärna kött och men då helst svenskt närproducerat och ekologiskt kött i den mån det går. Men vill gärna skära ner på köttintaget och går det att göra ett gott alternativ som med denna lasange är det bara ett plus.

IMG_2999

Lasagne

4 portioner

200 g färska lasagneplattor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
2 kvistar färsk timjan
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk salt
nymalen svartpeppar
2 msk olivolja
250 g riven ost
250 g keso naturell
ca 100 g färsk spenat
1 dl mjölk

 

 

IMG_3009Gör så här. 1. Skala och hacka gula löken och vitlöken. Fräs löken i olivoljan utan att löken tar färg.

IMG_30112. Häll i honung, oregano och tomatpuré i stekpannan på den frästa löken.

IMG_30203. Fräs allt snabbt i stekpannan och på med färsk timjan.

IMG_30224. Häll på krossade tomater, spä med halv tomatburk vatten och smula ner buljongtärningen.

IMG_30265. Låt tomatsåsen puttra ca 30 minuter. Fiska upp timjankvistarna när såsen är klar och smaka av med 1 tsk salt och nymalen svartpeppar.

IMG_30426. Blanda keso, spenaten och 2/3 delar av osten i en bunke med 1 tsk salt och nymalen peppar. Lägg tomatsås i botten på ugnssäker form.

IMG_30487. Lägg lasagneplattor på tomatsåsen.

IMG_30538. Sedan ett lager med spenat-ostblandningen.

IMG_30609. Lägg därefter på ett lager till med lasagneplattor och bred på resten av tomatsåsen och häll på 1 dl mjölk.

IMG_306410. Strö över resten av osten och grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 25 minuter.

IMG_3080