Vinkokta blåmusslor med fänkål, hemgjorda pommes och en rökig aioli

IMG_2237
En klassisk moules frites med tvisten fänkål och rökig aioli.

Hemma hos oss är musslor en stor favorit i alla dess former. Musslor kan man variera en massa men idag bjuder jag på en enkel klassiker. När barnen får välja blir det denna med frasigt goda hemgjorda pommes och aioli till. En rätt som låter mer svår än den är men följ detta så är jag säker på att det kommer lyckas!

Vinkokta blåmusslor med fänkål, pommes och rökig aioli

 

4 portioner

 

2 st nät färska blåmusslor
2 msk olja
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1/2 fänkål
1 st morot
4 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
2 dl grädde

pressad citron
flingsalt
peppar

4 st bakpotatisar
olja till fritering
ev majsmjöl

1 äggula
1 msk pressad citron
1 tsk fransk senap
2 dl rapsolja
1 st vitlöksklyfta
rökig chipotlesås alt rökessens
salt

Börja med aioli

 

IMG_2154Gör så här. 1. Lägg i alla ingredienserna utom chipotlesås och salt.

IMG_21612. Blanda ihop allt och häll först oljan droppvis och vispa kraftigt och sedan häll i en jämn stråle och fortsätt vispa.

IMG_21643. När den är tjock och glansig är den klar för att tillsätta den rökiga chipotlesåsen och lite salt. Smaka av och är såsen för tjock går det bra att tillsätta lite vatten.

IMG_2259

 

Pommes frites

 

IMG_21441. Skala och skär potatisen i långa fina stavar. Låt ligga ett tag i kallt vatten.

IMG_21942. Torka potatisen väl på kökshanduk.

IMG_2202
3.
Fritera på 130 grader i fritös eller wokpanna/kastull ca 6 minuter

IMG_2209
4.
Ta upp potatisen och låt den rinna av på tidningspapper. Pudra ev med lite majsmjöl för extra krisp.

IMG_22025. Öka temperaturen till 180 grader och fritera potatisen i 3-4 minuter till önskad färg.
IMG_22306. Låt rinna av, salta och servera direkt.

Vinkokta blåmusslor

 

IMG_21801. Skölj och borsta musslorna. Släng trasiga och öppna som inte sluter sig igen. Försök knacka lite på dom öppna och se om dom sluter sig.

IMG_21872. Hacka lökar, morot och fänkål.
IMG_21983. Fräs lätt i olja utan att det tar färg.
IMG_22054. Häll i vin, vatten och lite stjälkar av fänkålsdillen och koka upp, ska koka kraftigt när musslorna läggs i. Koka musslorna under lock ett par minuter tills dom öppnar sig.
IMG_22195. Lägg över musslorna i en annan kastrull och sätt på lock, ta bort från plattan. Koka vätskan kraftigt (redusera ner) som musslorna legat i till hälften.
IMG_22236. När hälften av vätskan återstår tillsätt grädde, citron, flingsalt och nymalen svartpeppar. Smaka av.

IMG_22267. Lägg över musslorna i såsen och blanda runt så allt det gottiga blandas och musslorna blir varma. Toppa med fänkålsdill.

IMG_2244